Työelämä muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan aiemmin, ja vanhan viisauden mukaan muutos on jatkossa vieläkin vauhdikkaampaa. Teknologinen kehitys, vihreä siirtymä, digitalisaatio, työmarkkinoiden kansainvälistyminen ja työnteon tapojen murros tuovat haasteita osaamistarpeiden arviointiin ja ennakoitiin. Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja kertoo, miten ennakointitieto auttaa työvoimaa koskevassa päätöksenteossa.
Erityisesti metropolialueella, jossa työmarkkinat ovat valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävät ja toisaalta hyvin dynaamiset, osaavan työvoiman ennakointi on kriittinen kysymys. Ilman ajantasaista tietoa ja sujuvaa yhteistyötä kohtaanto-ongelman kaltaisiin haasteisiin vastaaminen on jotakuinkin mahdotonta.
Jatkuva oppiminen on ollut viime vuosien ajan osaamiskeskustelujen kovassa ytimessä. Yhä suurempi osa työikäisistä joutuu päivittämään osaamistaan työuran eri vaiheissa. Jatkuvan oppimisen kenttä on kuitenkin sirpaleinen, eikä muutoksia koulutuspolitiikassa tunnuta aina tekevän kokonaiskuva mielessä. Satsaus sinne, leikkaus tänne -politiikka haastaa kaikki kentän toimijat, mutta myös viime kädessä osaamisensa päivittämistä pähkäilevän kansalaisen.
Tässäkin metropolialueen työllisyysalueilla ja niiden yhteistyöllä on ratkaiseva rooli. Vuoden 2025 alusta käynnistyneet uudet työllisyysalueet vastaavat jatkossa koulutuksen hankinnasta ja työnhakijoiden ohjauksesta, kun Uudenmaan TE-toimisto on jäänyt historiaan.
Haasteisiin vastaaminen vaatii tarkkaa tietoa ja sen onnistunutta hyödyntämistä
Ilman yhtenäistä ja koordinoitua tiedonkeruuta ja analysointia toimet työllisyyden ja osaamisen kohottamiseksi voivat jäädä tehottomiksi. Ennakoivalla otteella voidaan varmistaa, että työnhakijoita ohjataan oikea-aikaisesti aloille, joilla on työvoimapulaa, ja että työnantajat löytävät tarvitsemansa osaajat.
Osuva työmarkkinatieto ja sen hyödyntäminen on siis olennainen osa ratkaisua. Usein kuullun näkemyksen mukaan erilaista tietoa aiheen tiimoilta tuntuu löytyvän liiaksikin. Uusia tietolähteitä, kuten pari vuotta vanha Osaamistarvekompassi, syntyy tasaisin väliajoin. Olennaista on se, miten erilaiset tietolähteet saadaan käyttöön arjen työskentelyssä. Usein ennakointitiedon jalostuminen toiminnaksi nimenomaan asiakasrajapintaan asti on suuri haaste, joka vaatii panostuksia organisaatiolta. Vain täten tieto päätyy ohjaamaan myös asiakkaita, olivat he työnhakijoita, opiskelijoita tai työnantajia, oikeaan suuntaan. Muuttuvassa maailmassa me kaikki tarvitsemme joskus toimijan, joka ohjaa oikeaan suuntaan.
Ei ole järkevää, että yhteisellä työssäkäyntialueella pohditaan tulevaisuuden osaamistarpeita liian pienissä poteroissa.
Uudet työllisyysalueet hakevat vielä paikkaansa ja roolejaan, mutta myös ennakoinnin saralla on kannattavaa tehdä tiivistä yhteistyötä. Ei ole järkevää, että yhteisellä työssäkäyntialueella pohditaan tulevaisuuden osaamistarpeita liian pienissä poteroissa.
Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari on foorumi, jossa metropolialueen oppilaitokset, yritykset ja muut toimijat rakentavat yhdessä ennakointia tukevia rakenteita. Yhteistyöllä voidaan välttää päällekkäistä tekemistä, vahvistaa tiedon laatua ja varmistaa, että metropolialueen osaaminen vastaa tulevaisuuden tarpeisiin. Ennakointikamari on uusien työllisyysalueiden mukana ratkomassa tulevaisuuden haasteita.
Kuva Unsplash / Javier Allegue Barros.