Yritykset ovat välttämätön osa kaupunkia, sen vaurautta ja elinvoimaa. Kaupungin menestys perustuu yritysten ja niissä työskentelevien ihmisten kovaan työhön ja pärjäämiseen. Hyvinvointi ei synny hallintopäätöksillä tai poliittisilla julistuksilla, mutta niillä voidaan – ja täytyy – tehdä yritysten onnistuminen mahdolliseksi.
Yritykset eivät ole vain työpaikkojen luojia. Monesti muistutetaan, että yritysten ja niiden työntekijöiden maksamilla veroilla rahoitetaan julkiset palvelut – koulut, kadut, terveyspalvelut. Tämä on täysin totta, mutta yritysten merkitys ei rajoitu tähän. Yritykset luovat elinvoimaa itsessään. Kaupunkilaisten elämä olisi paljon ankeampaa ilman ravintoloita, kauppoja, konsertteja, elokuvateattereita ja kaikkia muita yritysten kaupunkielämään tuomia asioita. Yritysmyönteinen kaupunkipolitiikka ei olekaan vastakohta hyvinvointipalveluille. Se on niiden välttämätön edellytys.
Käytännössä yritysmyönteinen politiikka tarkoittaa, että meidän pitää edistää ulkomaisia investointeja Helsinkiin sekä varmistaa, että Helsinki on hyvä kasvualusta kotimaisille yrityksille.
Käytännössä yritysmyönteinen politiikka tarkoittaa, että meidän pitää edistää ulkomaisia investointeja Helsinkiin sekä varmistaa, että Helsinki on hyvä kasvualusta kotimaisille yrityksille. Uskon tässä aktiiviseen elinkeinopolitiikkaan. Kaupungilla on iso merkitys yritysten toimintaympäristölle ja siksi meillä on huonoilla käytänteillä riski päätyä yritystoiminnan esteeksi. Tätä pitää välttää.
Meidän pitää säännöllisesti kysyä itseltämme tärkeitä kysymyksiä yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta. Kuinka houkutteleva olemme tänään uusille yrityksille, osaajille ja investoinneille? Miten voisimme olla vielä houkuttelevampia? Mitä muualla tehdään paremmin ja miten voimme ottaa mallia? Meidän pitää pystyä kilpailemaan yritysmyönteisyydessä muiden Euroopan pääkaupunkien kanssa. Se tarkoittaa vähemmän byrokratiaa ja enemmän yhteistyötä. Myös elinkeinopolitiikassa meidän on kyettävä näyttämään punaisen sijaan ennemmin vihreää valoa. Meidän tulee kieltämisen sijaan sallia. Epäröinnin sijaan kokeilla.
Itse ajattelen, että pormestarin pitää tavata yrittäjiä sekä kaupungin suurimpia yksityisiä työllistäjiä säännöllisesti ja kuulla, missä kipukohdat ovat ja ratkaista ne.
Kaupungin ja yritysten tiiviimpi vuoropuhelu ja yhteistyö on yksi pormestariohjelmani kärkitavoitteista. Itse ajattelen, että pormestarin pitää tavata yrittäjiä sekä kaupungin suurimpia yksityisiä työllistäjiä säännöllisesti ja kuulla, missä kipukohdat ovat ja ratkaista ne. Yhteydenpito ei voi rajoittua vain juhlatilaisuuksiin, vaan sen on oltava säännöllistä ja arkista. Meillä on paljon asioita, joissa olemme symbioosissa ja joita pitää ratkoa yhdessä. Näihin kuuluu muun ohessa keskustan elinvoima, kaupungin palveluiden kustannustehokas tuottaminen, osaavan työvoiman saatavuus ja uuden kaupungin rakentuminen.
Erityisesti ulkomaisten yritysten houkuttelussa keskeisessä roolissa on yhteistyö naapurikuntiemme kanssa. Kun ulkomainen yritys pohtii sijoittautumista Suomeen, ei se paljoa välitä kuntarajasta Helsingin ja Espoon välillä. Jos joku yritys valitsee tulla Espooseen tai Vantaalle, on se hieno uutinen myös Helsingille. Se kertoo pääkaupunkiseudun vetovoimasta. Maailmalla meidän onkin luontevaa edustaa myös yhdessä.
Yksittäisistä toimialoista erityisesti matkailuliiketoiminnassa on Helsingissä isoja kasvun mahdollisuuksia ja kehitys onkin ollut suotuisaa. Matkailijat tuovat asiakkaita myös moniin helsinkiläisten arvostamiin palveluihin. Matkailijat tuovat kävijöitä museoihin, hotelleihin, kulttuuritilaisuuksiin. Matkailukaupunkina meillä on myös parantamisen varaa. Meidän on tehtävä tilaa suurille kongresseille ja suurtapahtumille sekä ylläpidettäviä Luxin tai Tuomaan markkinoiden kaltaisia kausitapahtumia, mutta myös helpotettava yksityisten pienten tapahtumien järjestämistä. Kaupungin torit sekä aukiot on herätettävä eloon.
Kasvavia kotimaisia vientiyrityksiä taas tuottaa suuri menestystarinamme, eli kukoistava startup-ekosysteemimme. Slush ja Maria01 ovat jo kansainvälisestikin tunnettuja brändejä niille on annettava tilaa kasvaa entisestään. Ekosysteemi on synnyttänyt jo lukuisia kansainvälisesti menestyneitä yrityksiä, joiden yhteenlaskettu arvo lasketaan kymmenissä miljardeissa euroissa. Startup-henkeä meidän pitää ruokkia kaikilla kaupungin käytettävissä olevilla keinoilla.
Elinkeinopolitiikalla on monia ulottuvuuksia. Olennaista on tässäkin kunnianhimon tason nostaminen ja konkreettisten toimien lisääminen. Ohjelmia enemmän kaipaamme toimenpiteitä ja konkreettisia tekoja. Missio on, että kaupungin on oltava paras mahdollinen paikka yrittää, työllistää ja kasvaa. Yritykset tekevät osaltaan kaupungin, mutta kaupungin on luotava edellytyksiä niiden menestymiselle.