Espoossa panostettava yritysten toimintaedellytyksiin ja osaamiskeskittymien edistämiseen

Espoossa panostettava yritysten toimintaedellytyksiin ja osaamiskeskittymien edistämiseen

Metropolialueen yritykset ovat avainasemassa alueen taloudellisessa kasvussa ja kehityksessä. Espoossa yleiskaavatyössä on tunnistettu useita tärkeitä kehityskohteita, jotka voivat parantaa yritysten toimintaympäristöä ja houkutella uusia investointeja. Helsingin seudun kauppakamarin Espoon johtaja Saija Äikäs nostaa yrityksille tärkeitä kuntavaaliteemoja.

1. Yleiskaavatyössä varmistettava yritysten toimipaikat, logistiikka ja joukkoliikenne

Valmisteilla oleva Espoon yleiskaava 2060 katsoo pitkälle tulevaisuuteen. Yleiskaavaprosessissa on tärkeää varmistaa, että kaupunki pysyy houkuttelevana elinkeinoelämälle. Tämä tarkoittaa työpaikka-alueiden turvaamista ja liikenteen toimivuuden varmistamista, myös logistiikan näkökulmasta. Yritykset toivovat, että kaupunki panostaa infrastruktuuriin ja liikennejärjestelyihin, jotta liikkuminen ja tavarankuljetus sujuvat tehokkaasti. Varautuminen kaupungin kasvuun pitkällä tähtäimellä on yleiskaavatyön ydintä. 

Espoo on kasvukaupunki, joten koko kaupungin kattavalle yleiskaavalle on tarvetta. Kaupungin kasvu luo elinvoimaa ja mahdollisuuksia myös yrityksille. Kaavaluonnoksessa on varauduttu siihen, että vuonna 2060 Espoossa voi olla 200 000 uutta asukasta ja uusia työpaikkoja jopa 90 000. Kaavassa on varattu tilaa työpaikoille vetovoimaisilta alueilta Keilaniemestä Leppävaaraan ja rouheammille toiminnoille kaupunkirakenteen reunoilta.

Yleiskaava esittää maankäytön suuret linjat, esimerkiksi merkittävät joukkoliikenneratkaisut, joista erityisesti uudet raidelinjaukset kiinnostavat yrityksiä. Kaavaluonnoksessa on raidevaraus esimerkiksi välille Matinkylä-Espoon keskus ja Kivenlahti-Kauklahti. Yritykset hakeutuvat mielellään raiteiden varrelle, koska raiteiden kapasiteetti on bussia suurempi ja ne ovat pysyvämpi ratkaisu. 

Koulutussektorin ja elinkeinoelämän yhteistyö on perinteisesti ollut hyvää Espoossa. Yleiskaavassa varauduttu siihen, että uusia merkittäviä koulukampuksia voi sijoittaa hyvin saavutettaville paikolle kuten metroasemien yhteyteen.

2. Espoo on merkittävässä roolissa osaamiskeskittymien edistämisessä

Kaupungin on edistettävä elinvoimanäkökulmaa ja yritysmyönteisyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritysten tarpeet huomioidaan päätöksenteossa ja palveluissa. Yritykset toivovat kaupungin panostavan koulutukseen ja tutkimukseen, jotta innovaatiot ja uudet liiketoimintamahdollisuudet saavat vahvan pohjan.

Yhteistyö Aalto-yliopiston, VTT:n ja isojen yritysten kanssa on keskeistä osaamiskeskittymien kehittämisessä. Yritykset toivovat, että kaupunki tarjoaa joustavia ja nopeita lupaprosesseja sekä tukee yritysten kasvua ja kehitystä. Kaupungin rooli elinvoiman rakentajana näkyy suurien ekosysteemihankkeiden kehittämisessä kuten esimerkiksi Kvanttinova Otaniemessä ja Kiviruukin alueella Espoonlahdessa. Pohjois-Espooseen nousee Microsoftin datakeskus.

Euroopan kaupungeista Espoo tuottaa eniten patenttihakemuksia.

Euroopan kaupungeista Espoo tuottaa eniten patenttihakemuksia, noin puolet Helsingin pörssin liikevaihdosta tulee Espoosta ja korkeakoulutetun työvoiman osuus Espoossa on 53 prosenttia työvoimasta eli erityisasiantuntijoita ja asiantuntijatyötä tekeviä kyllä löytyy elinkeinoelämän käyttöön. Tämä luo hyvän pohjan Espoon innovaatioekosysteemin kasvulle ja kansainvälisten startup-yritysten houkuttelulle. Espoo Game Hub -peliklusterin perustaminen on konkreettinen esimerkki, joka voi tuoda alueelle uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Yritykset toivovat, että kaupunki jatkaa innovaatioiden ja uusien liiketoimintamallien tukemista, mikä luo dynaamisen ja kilpailukykyisen toimintaympäristön.

3. Business Espoo -yrityspalveluverkoston kehittäminen

Vuoden 2025 alusta kaupungeilla on ollut tärkeä rooli myös TE-palvelujen järjestäjänä. TE-palvelut muuttuivat kunnan palveluiksi, jotka kunta voi haluamallaan tavalla järjestää. Espoo ja Kauniainen muodostavat yhteisen työllisyysalueen ja osa palveluista tehdään yhteistyössä Helsingin ja Vantaan kanssa. 

Kaikki yritys- ja työnantajapalvelut löytyvät jatkossa Business Espoo -yrityspalveluverkoston kautta. Verkoston kehittäminen on tärkeää, jotta yritykset saavat tarvitsemansa tuen ja neuvonnan. Business Espoo tarjoaa sparrausta yrityksen perustamiseen tai jo olemassa olevan kehittämiseen. Yritysneuvonta on yksi verkoston palveluista, ja sen kautta syntyi viime vuonna noin 500 uutta yritystä Espooseen. 

Yritykset luovat työpaikat ja verotulot sekä kuntien elinvoiman perusteet. Espoolaiset yritykset ovat valmiita kasvamaan ja kehittymään, kunhan heille varmistetaan kilpailukykyinen toimintaympäristö. 

Ilmoittaudu mukaan MetropoliAreena Espooseen 4.3. klo 15.30

Scroll